en fy eu mk sl ga

Beste hitzak

2018-05-16 11:25 —

Druge besede publish their fifth open call

They are looking for a Slovenian writer to spend eight weeks in Friesland this summer. Find below the complete text of their call:

Novica

Razpis za X-OP rezidenco na Nizozemskem  
01.06.2018 17:00 

Razpis za X-OP rezidenco na Nizozemskem (11. 6. do 6. 8. 2018)
Rok za prijavo je 1. 6. 2018
Društvo za sodobno umetnost X-OP, Maribor, Slovenija

Maja 2018 je Društvo za sodobno umetnost X-OP razpisalo dvomesečno oziroma enomesečno X-OP rezidenco na Nizozemskem za umetnico / umetnika, pesnika / pesnico ali pisatelja / pisateljico v okviru projekta Izmenjava operaterjev in producentov umetnosti / eXchange of art Operators and Producers – X-OP.

Društvo za sodobno umetnost X-OP bo izbralo avtorja slovenskega jezika za plačano rezidenco. Ta rezidenca bo potekala v obdobju od 11. junija  do 6. avgusta 2018 v mestu Leeuwarden, prestolnici nizozemske province Frizije.

Gost ali gostja rezidence mora predlagati svoje delovanje v okviru projekta Druge besede. Projekt naj bo predvsem literaren, pesniški, pisateljski, lahko je tudi teoretična študija ali podobno umetniško kuratorsko delo ali produkcija vizualnega, glasbenega / zvočnega, intermedijskega ali interdisciplinarnega umetniškega dela, ki temelji na besedilu.


Od gosta ali gostje rezidence pričakujemo sodelovanje z lokalnimi in gostujočimi mednarodnimi umetniki in umetnicami, javne predstavitve novega dela v mestu rezidence ter potem še v Sloveniji in potencialno tudi drugih prostorih in krajih, predavanje ali/in delavnico in pregled rezidenčnega bivanja. Rezultate rezidenc nameravamo objaviti v končnih tiskanih in AV izdajah (prevedeno v pet jezikov); v knjigi/katalogu, v reviji, na DVD-ju in na spletnih straneh KIBLE in projekta X-OP ter Otherwords lireature (prevedeno v pet jezikov).

Ponujamo pokritje potnih stroškov, stroške nastanitve, dnevni dodatek in štipendijo v znesku 700 EUR neto. Gostu ali gostji rezidence bomo priskrbeli kontakte z lokalno umetniško sceno in pomagali vzpostaviti umetniško produkcijo med rezidenco.

Elektronske prijave: Peter-Tomaz.Dobrila@x-op.eu
ali naslov:
Društvo za sodobno umetnost X-OP
Tyrševa ulica 20
2000 Maribor
Slovenija

Vsebina prijave:
- življenjepis (curriculum vitae)
- opis vaše literarne ali podobne umetniške prakse
- motivacijsko pismo za rezidenco 

Več o X-OP projektu:
www.otherwordsliterature.eu
www.kibla.org/koprodukcije-in-gostovanja/eu/program-kultura/x-op/x-op/
www.kibla.org/projekti-koprodukcije-in-mednarodna-sodelovanja/aktualni-projekti/x-op/

X-OP – Izmenjava operaterjev in producentov umetnosti je postopoma rastoče omrežje umetnikov, raziskovalcev, operaterjev, producentov in centrov, s čimer želimo vzpostaviti evropsko platformo za ustvarjanje umetnosti in izmenjavo. S svojimi lokacijami, prostori in uporabnikom prilagojeno tehnološko infrastrukturo spodbuja mobilnost umetnikov, teoretikov in vodstva. Projekt je zasnovan tako, da krepi vseevropsko in globalno sodelovanje, skupno produkcijo in interdisciplinarni pristop k umetnosti.

Društvo za sodobno umetnost X-OP iz Maribora je ena od slovenskih kulturnih organizacij, ki se je uspešno vključila v EU program Ustvarjalna Evropa, v katerem sodeluje z dvema projektoma. Eden izmed njih, Druge besede / Other Words, povezuje 'majhne' in manjšinske jezike in jih promovira s pomočjo literarnih produkcij in rezidenc. Nosilec, institucija Donostia Kultura iz San Sebastiana / Donostie, ene letošnjih Evropskih prestolnic kulture, izpostavlja baskovki jezik, medtem ko so poleg slovenščine prisotni še makedonski, irski in frizijski jeziki. Projekt se je začel leta 2015 in bo trajal do 2019.

Projekt Druge besede / Other Words je partnerski program organizacij iz evropskih regij s področja kulture, katerega cilj je vzpostavitev mreže kreativnih okolij za pisatelje in pisateljice, pesnike in pesnice, glasbenike in glasbenice, scenariste in scenaristke, aforiste in aforistke ter vse ostale umetnice in umetnike, ki uporabljajo jezik kot svoje izrazno sredstvo in ustvarjajo v 'majhnih' jezikih.

Vanj so ob Društvu X-OP in vodilne organizacije Donostia Kultura iz Baskije (Španija), vključeni še partnerji Forum na mladi iz Bitole (Makedonija), Foras na Gaeilge iz Irske in Tresoar iz Frizije (Nizozemska).

Projekt Druge besede / Other Words, partner je Društvo za sodobno umetnost X-OP, je podprt s strani EU programa Ustvarjalna Evropa, področje Kultura; literarni program Društva X-OP podpira tudi Mestna občina Maribor.